Bir Konser İlanının Düşündürdükleri...

2006 yılında İstanbul, her tarzdan seçenekler sunan zengin menüsüyle, İstanbullu müzikseverleri seçim yapma konusunda sersemletmeye aday bir konser sağanağına maruz kalacak gibi gözüküyor. İlk olarak Chumbawamba ve Testament ile yüzünü gösteren bu sağanak; Depeche Mode, Apocalyptica, Alan Parsons Project, Sting, New Model Army, Deftones, Morrissey, Black Eyed Peas gibi grup ve müzisyenlerin, önümüzdeki bahar ve yaz aylarında sökün edeceği haberlerine bakılırsa, çok daha şiddetleneceğinin sinyallerini veriyor. Ancak asıl bomba, Roger Waters'ın konser haberinin duyurulması ile patladı: Efsanevi Pink Floyd'un eski vokalisti Roger Waters, 20 Haziran'da İstanbul Kuruçeşme'de sahne alacak.

Ortahalli bir Pink Floyd dinleyicisi olarak, bu haberi ilk duyduğum anda, mutlaka o tarihi akşamda Kuruçeşme'de yerimi almalıyım diye düşündüm. Ancak zamanla, bu konser, benim için cazibesini yitirmeye başladı ve bu büyük müzik adamının vereceği konsere gitmemeye karar verdim.

Fanatizm düzeyine varmayan, iddiasız Pink Floyd hayranlığıma bakarak "eh, senin için çok da zor olmamıştır bu kararı vermek" diye dudak bükenleriniz olabilir. Ancak, bu kararı vermemi sağlayan konsere ilişkin detayları öğrendikçe, esaslı veya sadık bir Pink Floyd hayranının da benzer bir hissiyata kapılıp bu konsere sırtını döneceğini düşünüyorum.

Konser ilanı, Pink Floyd hayranlarına dolaylı bir çağrı içeriyor: Konserin adı: "Roger Waters, The Creative Genius of Pink Floyd" (Pink Floyd'un yaratıcı dehası Roger Waters) olarak belirlenmiş, yani asıl hedef kitle Roger Waters hayranları, Pink Floyd ile olan bağlantısı da -gereksiz bir biçimde, gereksiz çünkü Roger Waters isminden haberdar olan istisnasız herkes, onun hangi grubun vokalisti olduğunu da bilir zaten- hatırlatılmış. Muhtemelen, konserin ticari yönünü gözden kaçıranların "Evet, bir zamanlar Pink Floyd vardı, ama öldü gitti işte, devrim yolunda hayatını feda etmiş Che'yi bile tereddütsüz meta haline getirdi bu düzen, Pink Floyd'un ne ayrıcalığı var da üzerinden para kazanmayalım ki?" mealinde bir mesaj yolu ile ayılmasını sağlamak üzere konmuş bu hatırlatma. Ve konser kapsamında, Roger Waters'un öz evladı sayılabilecek, Dark Side of the Moon albümünü canlı çalacağı duyuruluyor. Bütün bunları altalta toplayınca, -aslında bu kadar didiklemeye gerek yok, zaten konserin adından bile anlaşılıyor ya neyse- bu konserin tam anlamıyla bir Roger Waters konseri olduğunu anlıyoruz.

Roger Waters'ın, grubu terkedişinden sonra yeri doldurulamayan eşsiz vokalinin anısı önünde saygıyla eğilmeme rağmen, hiçbir zaman kendimi onun hayran kitlesi içinde görmediğim için, bu konserin bilet fiyatlarını duyar duymaz, fazla kafa yormadan konsere gitmekten vazgeçer ve böylece şu anda okuduğunuz bu satırlarla vaktinizi alıyor olmazdım. Bu konser ilanının Pink Floyd bağlamında dolaylı bir muhatabı olarak, beni ilgilendiren ve rahatsız eden yanı; kurulu düzene ciddi itirazları olan ve muhalif kimlikli bu müstesna grubun, bu kadar alenice, böyle ticari bir ilana konu edilişi. Pink Floyd dağılmış durumda, ama belli ki 40 senedir kazandığı paralarla yetinemeyen Roger Waters, hala grubun adını kullanarak ve işin kötüsü grubun adını kullanma işini, grubun felsefesine ve bizzat kendi yazmış olduğu "Money" parçasının ruhuna inat, alımgücü düşük insanlarla dolu Türkiye'de, 100 ila 250 YTL arasında değişen fahiş bilet fiyatları eşliğinde yürüterek biraz daha para kazanmakta herhangi bir sakınca görmemiş.

Sevgili Roger Waters, keşke bu kadar paragöz olduğunu ifşa etmeseydin de seni iyi anılarla, sanatçılığınla hatırlamamıza izin verseydin. Böyle konserler verecektin, müziği bu denli metalaştıracaktın madem, niye vaktimizi aldın onca yıl, o yazdığın sözlerle, bestelediğin parçalarla, yoksa dalga mı geçtin bizimle ayaküstü de haberimiz olmadı? İşin parasındaysan eğer; istediğin kadar, ölene kadar konserler ver, istediğin yerde istediğin bedeli belirle bu konserler için, ama Pink Floyd'u bu işe karıştırma lütfen, senin için sadece maddi bir anlamı kalmış olabilir, ama Pink Floyd bize çok daha fazlasını ifade ediyor. Ben en çok, bu konserde "Money"i çalacak mısın ve çalarsan eğer, sahne önüne 250 YTL değer biçtiğin bir konserde böyle bir ironiyi yaratacak olursan eğer, dinlemeye gelmiş olanlar nasıl bir tepki verecek, asıl onu merak ediyorum...

Foto: Roger Waters 2006 İstanbul konser ilanı. (Biletix web sitesinden alınmıştır)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Plaza - Dışarıdan bakmaya devam (2)

Orda, Bir Salgın Var Uzakta

Yazmak ya da "verba volent scripta manent"...