Stasi Raporu

Fransa'da, 15 Mart 2004'te onaylanan bir yasayı 11 Aralık 2003'te tavsiye eden Stasi komisyonu çalışmalarının ürünü olan rapor.

Stasi Komisyonu, o zamanki devlet başkanı Jacques Chirac'ın talimatıyla Temmuz 2003'te kurulmuştu. İlk başta laiklik ve başörtüsü konuları etrafında dönen tartışmalara dair bir rapor hazırlaması bekleniyordu. Ama sonuçta, genel sosyal sorunlara dair muğlak önerilerin yanında, dini sembollerin devlet okullarında yasaklanması için yeni bir yasa önerisini içeren bu rapor ortaya çıktı.

Temmuz 2003'ten Aralık 2003'e kadar geçen aylar içerisinde, 18 üyeli komisyon, farklı sosyal ve politik gruplara mensup onlarca yurttaşı dinledi. Dönemin İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy de bunlardan birisiydi. Ancak 1989 (Creil), 1993 (Nantua ve Grenoble) ve 2003 (Lyon) yıllarında Fransa'da değişik devlet okullarında yaşanan başörtüsü krizleri sonucunda okullarından atılan yüzlerce öğrenciden herhangi birisi davet edilmedi. Bu görüşleri dinledikten sonra, bir üye dışında neredeyse oybirliğiyle Stasi Komisyonu, laikliği koruma saikiyle yeni bir yasa önermeye karar verdi. Buna göre; büyük haç, kipa ve başörtüsü gibi "bariz" dini sembolleri devlet okullarındaki öğrenciler kullanamayacaktı. Ama bu okullarda, "dikkat çekici" olmayacak şekilde, öğrencilerin davut yıldızı, küçük haç, küçük Kur'an ya da madalyon taşımalarına izin verilecekti.

Komisyona Bernard Stasi başkanlık etmişti. İlgili komisyon ve rapor da bu yüzden Stasi adını almıştı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Plaza - Dışarıdan bakmaya devam (2)

Orda, Bir Salgın Var Uzakta

Yazmak ya da "verba volent scripta manent"...