Zyklon B - "Bunları Biliyor muyuz?" Köşesi

İnsanlar üzerinde (bilinen) ilk kullanımı, 1920'lerde ABD'nin Rio Grande sınırı boyunca gerçekleştirilmiş olan öldürücü kimyasal.

O yıllarda ABD Göçmen Bürosunun kararı uyarınca, sınırı geçmeye çalışan Meksika'lı göçmenler sınırda durdurulup ABD'li doktorların gözetimine alınıyormuş. Doktorlar; anadan üryan soydukları göçmenleri "homoseksüellik, düşük IQ ya da fiziksel kusur var mı" gibi test'lerden geçirdikten sonra, DDT, Kerosen ve sülfürik asit gibi kimyasallarla "dezenfekte" etmeye çalışıyormuş. 1929'dan sonra bu "dezenfektan"lar arasina Zyklon B de dahil edilmiş. ABD'liler, göçmenlere dayattıkları bu uygulamayı, olası bir tifüs salgınına karşı bir tedbir olarak savunmuş. Ancak ilginçtir, o yıllarda göçmenlerin geldiği bölgede sadece kayda gecmiş iki tifüs vakasının olduğu tespit edilmiş.

1924'te ABD'de göçmenlerle ilgili olarak yürürlüğe giren bir yasal düzenleme de (The US Immigration Restriction Act of 1924) bu yolda atılmış olan önemli bir adım. Ve 1924'te Hitler'in Mein Kampf'ta kaleme aldığı şu satırlarda, bu yöntemden ve bu yasal düzenlemeden etkilenmiş olduğu görülüyor: "Amerikan Birliği, ... göçmenlik için bazı bilimsel kriterler getirdi... Böylece bir göçmenin ABD topraklarına ayak basabilmesi; bireyin fiziksel sağlık düzeyinin elverişli olması ve belli başlı ırksal önşartları sağlaması gibi kurallara bağlandı."

Ardından 1938'te Gerhard Peters isimli bir Nazi kimyager, "Anzeiger für Schädlingskunde" isimli bir Alman dergisinde, ABD'nin göçmenleri "dezenfekte" etmek için kurduğu bir tesisin (El Paso dezenfeksiyon ünitesi) fotoğraflarını ve çizimlerini yayimlar. Fotoğraf ve çizimler, Zyklon B'yi demiryolu araçlarına püskürten mekanizmanin çalışma mantığını detaylı bir şekilde tarif eder. Sözkonusu kimyager, bir süre sonra Zyklon B'nin Alman patentini alır.

Ancak ABD'deki Zyklon B uygulaması, göçmenlerin kıyafetleriyle ve yükleriyle sınırlı kalırken, bu uygulamadan esinlenen Naziler, Zyklon B'nin direkt olarak insan vücuduna püskürtülmesinin ani ve kesin bir öldürücü etki yarattığını keşfetmekte gecikmez. Nitekim Peters'in yayımladığı "makale"den 3 yıl sonra, 1941'de, bu kimyasalın kullanıldığı ilk ölüm kamplarını kurar Naziler.

Nazilere ilham kaynağı olan Zyklon B'nin insan üzerinde ilk kez denendiği ABD'deki bu uygulamayla ilgili olarak, "Ringside Seat to a Revolution: An Underground Cultural History of El Paso and Juarez, 1893-1923" isimli kitap, 2005'te David Dorado Romo tarafından yayımlandı. Kitap, Zyklon B'nin bu dehşet verici öyküsünün ve Nazilerin bu uygulamadan etkilenip uygulamayı daha da ileriye götürüşünün kanıtlarıyla dolu. Sözkonusu kitap için: https://www.theweek.co.uk/world-news/35581/how-america-inspired-third-reich

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Plaza - Dışarıdan bakmaya devam (2)

Orda, Bir Salgın Var Uzakta

Yazmak ya da "verba volent scripta manent"...